2011. január 18., kedd

Spacemetal


SPACEMETAL
Horváth Gábor (1974–2008) festőművész emlékkiállítása Miskolcon és Budapesten

A Miskolci Galériában és a MissionArt Galériában egy időben látható emlékkiállítás (2011. január 22 – február 26. között) Horváth Gábor (1974–2008) tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal festőművész rövid, de annál termékenyebb munkásságának eredményét vonultatja föl. Miskolcon kívül Budapesten – ahol a tanulmányait és pályafutásának kezdeti é...veit töltötte – a Képzőművészeti Egyetem Barcsay terme lesz majd a kiállítás helyszíne 2011. március 4. és 26. között.

Az emlékkiállítással párhuzamosan a galéria emeleti kiállítótermében „Hommage á Horváth Gábor” címmel művészbarátok emlékeznek a fiatal festőre. Gaál József, egykori mestere mellett Batykó Róbert, Bánki Ákos, Borsos János, Braun András, dAV+goma, Fukui Yusuke, Horváth Roland, Karácsonyi László, Lőrinc Lilla, Martin Henrik, Marton Zsolt, Mátrai Erik, Nagy Richárd, .page., Siegmund Ákos, Sütő Róbert, Szabó Ákos, Szenteleki Dóra, Szenteleki Gábor és Verebics Ágnes tisztelegnek munkáikkal a több, mint két éve elhunyt művész előtt.

Az emlékkiállításra a MissionArt Galéria kiadásában a teljes életművet áttekintő album is megjelenik. A közel 280 oldalas, személyesebb hangvételű könyvben Horváth Gábor közel 200 munkájáról látható színes fotó, olvashatunk írásokat Gaál József festőművész és Kishonthy Zsolt művészettörténész tollából, valamint barátok, művésztársak rövidebb írásainak és gondolatainak segítségével is közelebb kerülhetünk a fiatal festőművész sajátos univerzumához. Az album címe egy összetett fogalom, nemcsak több festményének címe, nemcsak egyik kedvenc, általa kitalált és használt „gáboros” jelzőnek a megfelelője, több ennél… aki elolvassa és végiglapozza ezt a könyvet, annak a szerzők és szerkesztők reményei szerint a végére kiderül, mi is igazából a Spacemetal.

A kiadvány megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap, valamint segítő barátok, ismerősök támogatták.

Szerkesztő:
Fekete Viktória, Szenteleki Gábor

Grafikai tervezés:
Borsos János

Fotó:
Dombovári Tibor, Horváth Gábor, Mátrai Erik, Szenteleki Gábor

Képfeldolgozás:
Mátrai Erik, Szenteleki Gábor

Fordítás:
Kaposi Viktor

Kiadó:
MissionArt Galéria

Felelős kiadó:
Jurecskó László, Kishonthy Zsolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése