2009. február 5., csütörtök
"Legyen Néktek eledelül"
a tönköly kenyér receptje:
250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
250 g finom őrlésű tönköly búzaliszt
30 g finom búzaliszt (BL 55)
¾ kockaélesztő
1 dl langyos tej
2dl langyos víz
ízlés szerinti só (kb. egy csapott teáskanál)
1 teáskanál őrölt kömény
1 csipet kristálycukor
(1 evőkanál lenmag)
(1 evőkanál szezámmag)
- a liszteket összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a sót és az őrölt köményt
- a langyos tejben feloldjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd egy keveset a BL 55 ből (egy nagy csipetnyit) ráhintünk a tetejére és lefedve hagyjuk megfutni kb. 10 percet
- a felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztkeverékbe és a langyos vízből annyit adunk hozzá, hogy jól összedolgozható, de nem ragacsos tészta váljék belőle
- összedolgozzuk és a tálban letakarva langyos, vagy akár meleg helyen (radiátor közelében) kelesztjük kb. 25 percet
- a tésztát rétesliszttel meghintett gyúródeszkán kidolgozzuk (ekkor keverhetjük bele a magokat is- lenmag, szezámmag, tökmag ha magosat szeretnénk), ha elkezdene tapadni a deszkához újra és újra meghintjük alatta rétesliszttel. Nem kell félni, hogy sokat vesz fel
- közepesen lapos, kerek cipót formázzuk belőle, mert később sütés közben megdagad. Nem vagdossuk be a tetejét, ahol neki kellemes ott majd a héja megreped egy kicsit, így kellemes,természetesebb kinézetű kenyerünk lesz.
- sütőt 240 fokra melegítjük és addig a kenyeret letakarva pihentetjük egy kicsit
- ha szezámmagos tetejűt akarunk, akkor sós vízzel megkenjük a tetejét és megszórjuk, majd a magokat kicsit rányomkodjuk a tenyerünkkel
- ha kicsit olaszos stílusú lisztes tetejűt szeretnénk akkor jól megszórjuk rétesliszttel (szerintem ez a szebb)
- a sütő aljába egy hőálló tálba vizet teszünk, amiből a sülés alatt az párologni fog és behelyezzük a kenyeret
- 20 percig sütjük, majd megfordítjuk, bátran a tetejét az aljára és újabb húsz percig sütjük
- ahogy kivesszük konyharuhába csavarjuk és abban hagyjuk kihűlni úgy, hogy időközben egyszer megfordítjuk, hogy a benne lévő gőz rendesen átjárja
- aki gondolja megszelés előtt az aljára keresztet karcolhat késsel- ahogy a nagymamámtól tanultam-, aztán jól megeheti ☺
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése